• • • •

16 februari 2009: Uitreiking van nieuwe LuisterWijs-titel De Dodo leeft! in Naturalis

Op zondag 15 februari hield Salomon Kroonenberg, hoogleraar geologie TU Delft, een lezing in Naturalis getiteld Mauritius en Galápagos: van vulkanische hotspot tot ecologische hotspot. De lezing vond plaats in de cinema van Naturalis van 13.30 uur tot 14.30 uur. Het was de eerste in een reeks Eilandlezingen die Naturalis organiseert in het Darwinjaar. Aansluitend reikte Kenneth Rijsdijk, coördinator van het Dodo Research Programme, het eerste exemplaar van de nieuwe LuisterWijs CD De dodo leeft! uit aan Salomon Kroonenberg.

Mauritius en de Galápagos en vele andere oceanische eilanden zijn ontstaan als vulkanische hotspot. Magmapluimen diep uit de aardmantel zijn door een bewegende aardschol heen gebrand. Bij Mauritius is dat 8 miljoen jaar geleden, bij de Galápagos 4 miljoen jaar geleden. Dat stelt een limiet aan de snelheid waarmee hun bijzondere fauna heeft kunnen evolueren. Een hommage aan Charles Darwin en ook een beetje aan Boudewijn Büch.

Aan het eind van de lezing kreeg Kroonenberg de nieuwste LuisterWijs CD "De dodo leeft! Uitgestorven dier laat toch weer van zich horen" uitgereikt uit handen van Kenneth Rijsdijk. Rijsdijk is de coördinator van het Dodo Research Programme bij Naturalis. Hij vertelt op de CD over de ontdekking van het dodo-massagraf op Mauritius en over alle vragen die er nog zijn rondom het mysterie van het uitsterven van de dodo.

De lezing van Salomon Kroonenberg is de eerste in een reeks Eilandlezingen in Naturalis in het Darwinjaar. Lezingen over eilanden door wetenschappers en kenners, met een snufje evolutie en een schep passie. Toegang is gratis op vertoon van een toegangskaart voor museum Naturalis. Het hele programma staat binnenkort op www.naturalis.nl/lezingen. Kijk voor meer informatie over Darwinjaaractiviteiten op www.naturalis.nl.

Uitreiking van de LuisterWijscd 'De ddoo leeft!' door Kenneth Rijsdijk aan Salomon Kronenberg

Signeersessie Kenneth Rijsdijk van 'De dodo leeft!'• • • •

Naar het nieuws
Naar de Juniorsite